fbpx

Keer op keer verbaas ik me dat vrouwen min of meer accepteren dat incontinentie erbij hoort. Zich aanpassen aan de situatie. Uit schaamte, uit gewoonte, uit onwetendheid.

Regelmatig zijn er vrouwen die de vragenlijst invullen op de website, waarmee je kunt testen hoe erg je urineverlies is. Er staat ook een vraag bij hoeveel invloed het ongewilde urineverlies heeft op je dagelijks leven, op een schaal van 0 tot 10.

Ongemerkte aanpassingen

Vorige week sprak ik een vrouw die een 3 had ingevuld als antwoord op die vraag. Terwijl ze geopereerd zou gaan worden. Ik begreep er niks van: waarom zou je je laten opereren, inclusief narcose, littekenweefsel en een behoorlijk laag slagingspercentage, als de invloed op je leven slechts een 3 is? Ik stelde haar deze vraag.

Toen kwam de aap uit de mouw: ze had haar leven aangepast aan het urineverlies en daarom was het nu nog maar een 3. Wat noemde ze op?

– Ze had de sport waar ze haar hele leven al mee bezig was geweest in de ban gedaan, omdat het steevast gepaard ging met urineverlies

– Ze droeg continu maandverband en ja, als dat op was, brak er paniek uit: dan ging ze weg van een feestje

– Hoewel ze in uiterste nood ook weleens toegaf dat zij het was die niet fris rook

Zo waren er nog meer voorbeelden van aanpassingen die ze in de loop der jaren had gedaan.

“Een 11 op een schaal van 0 tot 10”

Na deze opheldering gaf ze aan dat de invloed van de incontinentie eigenlijk wel een 11 was op een schaal van 0 tot 10.

En dan te bedenken dat het echt heel eenvoudig is om je incontinentie te stoppen. Zelfs als je tot nu toe zonder resultaat bij een bekkenbodemtherapeut hebt getraind of oefeningen van je huisarts hebt gedaan. En zelfs als de klachten ernstig zijn.

Lees hier het verhaal van een deelneemster die ook haar favoriete sport aan de wilgen had gehangen. Totdat ze de SUN training had gevolgd.