fbpx

Zowel vrouwen als mannen kunnen last hebben van incontinentie. Ongewild verlies van urine, doordat je te laat bij het toilet bent of net hebt geniest. Bij incontinentie denken veel mensen aan ouderdom, of juist aan kleine kinderen die nog niet zindelijk zijn.

Maar urineverlies komt ook vaak voor bij volwassenen. Bij vrouwen tijdens of na een zwangerschap. Of na de overgang. En bij mannen is het helaas een bekende ‘bijwerking’ van operaties aan de prostaat.

De schaamte en angst zijn vaak groot. De angst dat anderen je ruiken. De angst voor zichtbaar natte plekken in je kleding. En het taboe om erover te praten kan soms ervoor zorgen dat je het stilzwijgend accepteert.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om incontinentie aan te pakken. In dit artikel ga ik dieper in op de oorzaken, de symptomen en vijf natuurlijke behandelingen van urineverlies.

Wat is incontinentie eigenlijk precies?

Incontinentie is een aandoening waarbij er onbedoeld en ongewild urine vrijkomt. De aandoening komt een stuk vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De cijfers liegen er niet om: maar liefst 57% van de vrouwen tussen 45 en 70 jaar in Nederland geeft aan wel eens ongewild urine te verliezen.

Bij mannen komt het minder vaak voor, maar na het 75e jaar hebben ze net zo vaak urineverlies als vrouwen boven die leeftijd.

Hoe ouder mensen zijn, hoe vaker het dus voorkomt. Maar het is zeker geen ouderdomskwaal.

Vooral zwangerschap en vaginaal bevallen zijn oorzaken van incontinentie. En er zijn nog meer oorzaken voor urineverlies.

Een klein deel van de mensen met urineverlies zoekt hulp. Naar schatting is dat een derde van alle mensen met urineverlies. De schaamte is groot en het vertrouwen in een blijvende oplossing is klein. Dat is jammer, want er is een aantal effectieve behandelingen.

Verschillende vormen van urineverlies

Er zijn verschillende vormen van incontinentie, met verschillen in symptomen en in oorzaken.

  • De zogenaamde stressincontinentie is urineverlies bij inspanning. ‘Stress’ betekent hier drukverhoging en niet gestrest zijn. Die drukverhoging treedt op tijdens sporten, hoesten, niezen, lachen, tillen van zware voorwerpen of andere bewegingen van het lichaam waarbij er druk op de bekkenbodemspieren en de blaas komt.
  • Aandrangincontinentie is urineverlies bij plotse aandrang. Het ene moment voel je dat je moet plassen en voordat je bij het toilet bent, verlies je al urine. Soms leidt de aandrang niet tot urineverlies, omdat degene uit voorzorg vaak naar het toilet gaat en kleine beetjes plast.
  • Gemengde incontinentie speelt als iemand zowel klachten heeft van stressincontinentie als van aandrangincontinentie.
  • Overloopincontinentie treedt op wanneer er een kleine hoeveelheid urine lekt uit een volle blaas, die niet meer goed leeg geplast kan worden.
  • Functionele incontinentie is een aandoening waarbij er geen problemen zijn met de blaas, maar door bijvoorbeeld problemen met de mobiliteit is het voor sommige mensen lastig om op tijd het toilet te bereiken.

Wat zijn de oorzaken van incontinentie?

Stressincontinentie

Stressincontinentie is de meest voorkomende vorm van urineverlies bij vrouwen van jonge en middelbare leeftijd. Het komt vooral na de zwangerschap en na de menopauze (overgang). Het is niet zozeer de blaas die het probleem vormt, maar de bekkenbodemspieren die de urine niet tegenhouden als het nodig is.

Stressincontinentie treedt op als de druk op de bekkenbodemspieren te groot is. Dat kan zijn bij plotselinge drukverhoging, zoals niezen, hoesten, lachen, springen, hardlopen, enzovoort. Of bij langer durende drukverhoging, zoals zwaar tilwerk, zware gewichten heffen in de sportschool, of een vroeg ingedaalde baby tijdens de zwangerschap.

In die gevallen raken de bekkenbodemspieren verzwakt. Andere oorzaken van verzwakte bekkenbodemspieren zijn:

  • Bevallingen, zeker als er sprake was van inscheuren, inknippen of hechten,
  • De overgang
  • Te weinig bewust gebruik van de bekkenbode